Pages

Wednesday, December 21, 2011

Dapur Chef Rumahku..hehe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, entri kali nie aku nak buat pasal masak-masak plak. Aku suka sangat memasak..rasanya aku agak cerewet kalau nak makan kat kedai, mesti nak kena cari kedai yang boleh masuk ngan taste aku..hehe..so pada sapa yang nak cuba laksam nie..dipersilakan..member aku bg resepi nie..insyaallah ada kelapangan nnt nak buat..mcm sedap jer..utk pengetahuan semua laksa ngan laksam is my feveret..^*.


gambar : daripada pakcik google.

Bahan untuk membuat mee laksam.

3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

:>bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

:>Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
:>cili:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara

Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan comey. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis..

Untuk kuah: kisar isi ikan (samaada ikan tongkol or sardin.. nk jimat sardin.. nk sedap tongkol), halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. tambah santan... sesetgah tu ada yg letak daon kesom.. tgk cite rase la...

Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment