
gambar : daripada pakcik google.
Bahan untuk membuat mee laksam.
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
:>bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula
:>Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
:>cili:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan comey. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis..
Untuk kuah: kisar isi ikan (samaada ikan tongkol or sardin.. nk jimat sardin.. nk sedap tongkol), halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. tambah santan... sesetgah tu ada yg letak daon kesom.. tgk cite rase la...
Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment