Pages

Monday, December 19, 2011

Ketenangan jiwa

Bertemu lagi kita kali ini, dengan entri pengisian rohani. Ketenangan jiwa? semua manusia inginkan ketenangan jiwa..Alhamdulillah ada dalam kalangan rakan-rakan aku bertanya..napa ko nie mcm cool ek..tak mudah kalut atau panik??..aku hanya mampu senyum jer..nak tau petuanya senang jer..

1. Luangkan masa setiap hari untuk melakukan Solat Sunat Dhuha. Amalkan jugak lepas solat subuh tu baca Al-Quran, paling tidak 2 atau 4 mukasurat setiap hari..:)
2. Jangan kotorkan hati kita dengan perkara-perkara yang negatif..selalulah bersangka baik terhadap org lain.
3. Andai ada apa jua dugaan, bermohonlah kepada Allah Taala, supaya dipermudahkan segala urusan serta diberikan kekuatan.
4. Andai ada masalah hadapilah dengan tenang.
5. Sentiasa senyum samada dalam duka atau duka. Sesungguhnya senyuman itu adalah terapi kepada segala masalah.
6. Sentiasa berfikiran rasional dan berfikiran positif.
7. Redha atas segala ketentuan Illahi.
8. Pada yang ada facebook tu, dinasihatkan tak perlulah nak update segala luahan korang semua..kalau ada masalah sentiasa berbincang dengan pasangan..ehem-ehem suami je yer..atau pun pada yang single berbincanglah dengan keluarga..kalau tak leh settle jgk..mengadulah kepada yang menciptakan kita..Allah Taala..walaupun kita simpan dalam hati atau biarpun sebesar zarah masalah kita tu..hanya Allah yang maha mengetahui atas apa yang berlaku dan yang akan berlaku.
9. Jadi diri kita yang sebenar, tak yah nak "HIPOKRIT" tak der faedahnya.
10. Semua perkara di atas..;p

No comments:

Post a Comment